dimarts, 20 de novembre del 2012

La integració de les TIC i la web 2.0 en una escola rural

A continuació incloc un interessant vídeo on s'exposa l'experiència de l'escola d'una petita localitat aragonesa, Alpartir, i de la manera com han integrat les TIC i les eines de la web 2.0.


Aquesta escola, que té cinc mestres i quaranta-tres alumnes, ha implicat tota la comunitat educativa (mestres, alumnes, mares i pares, veïns i ajuntament) en un projecte integrador que incorpora diversos tipus d'instruments, com la wiki, el podcast, un canal de youtube, un àlbum escolar a Picasa, i una agenda en línia, i tenint com a eix central un blog.

Per una altra banda, també fan ús de les xarxes socials, concretament de twitter i facebook, però en aquest cas a nivell de centre, sense la intervenció directa de l'alumnat: twitter com a font d'informació i recepció de notícies, i facebook com a mitjà de comunicació amb les famílies.

L'exposició també cita els problemes amb què es troben: el més important, sens dubte, són les deficiències en la velocitat de connexió existent a les zones rurals.

Aquest projecte ha tingut un ressò positiu (Red de buenas prácticas 2.0)

Es pot visitar el blog d'aquest centre a: CEIP Ramón y Cajal

2 comentaris:

  1. Em sembla una experiència molt interessant. Demostra que si es vol i hi ha la coordinació suficient per tirar el projecte endevant, es pot.
    Igualment, és un cas d'una escola rural en concret, i tot depèn de els recursos que et doni la teva comunitat.
    No tinc la experiència d'haver treballat en escoles, i molt menys escoles rurals, però si tinc l'exemple del meu marit, que es mestre de música de primària. La veritat és que pel que m'arriba, un gran problema és la dotació de material i recursos tecnològics (i no parlem de la formació de gran part del professorat), i ara mateix, amb tantes retallades és pitjor.
    Està clar que qui vol fer una cosa, troba la manera de tirar-la endavant, d'una manera o altra.

    ResponElimina
  2. Bona tarda Joan!

    M'ha agradat i molt el teu bloc.

    Crec que acostar les noves tecnologies a l'escola i també a les zones més rurals, es una idea força bona i necessària i en aquest sentit anar mostrant experiències diverses ens ajuda a conèixer altres pràctiques.

    Una abraçada

    Professora Mercedes Ahumada Torres

    ResponElimina